Studeren en de valkuilen van het eerste semester

Hoera, je gaat studeren! Het wordt fantastisch! Wel, het wordt in ieder geval fantastisch als je je niet mispakt aan dat eerste semester…

Examens, serieus, da’s nog kweetniehoe ver!

Rol gerust met je ogen als we je zeggen om nu al aan de examens te denken. Maar luister toch maar eens, want het kan je een langere vakantie opleveren. Die vreselijke periode lijkt nu nog zo veraf te staan: de lessen zijn toch nog maar net begonnen?

Wel, als je het uitrekent zijn die examens helemaal niet zo veraf. Binnen een goede drie maanden is het namelijk zo ver: de blok begint! En als je dan nog moet beginnen met studeren, zal je het jezelf alleen maar beklagen. Zeker als je rekening houdt met de feestdagen die je blok toch weer onderbreken, reken gerust op zo’n vier (halve) dagen die je kwijtspeelt aan familie bezoek, eten, drinken en vieren. Gelukkig is dat geen enkel probleem om die dagen te verliezen, tenminste als je tijdens het jaar je vakken hebt bijgehouden.

Pff, ik zal het wel snappen zeker?

Het is niet plezant om hulp te vragen, maar het is soms wel nodig. Veel studenten mispakken zich namelijk aan de verdere leerstof: het wordt alleen maar moeilijker en omvangrijker. Veel oefenen, op tijd hulp vragen en de lastigere vakken extra goed bijhouden, kunnen je een pak zorgen besparen tijdens de blok. Schakel snel iemand in want die bijkomende stress kan je echt wel missen. Heb je het gevoel dat je niet echt bijles nodig hebt, maar het toch niet helemaal snapt? Stap zeker naar je professor of zijn/haar assistent. Ze helpen je met plezier terug op weg naar een goed examen! Tijdens het leren eventjes niet goed mee met de leerstof? Google zal altijd je vriend zijn, maar je kan ook steevast medestudenten als noodhulp inschakelen. En ja, ook je professors staan meestal klaar om je te helpen. Met een mailtje doe je heus niemand kwaad.

Ik schrijf die paper later wel, ik heb nog mega veel tijd.

Wel, hoeveel tijd je ook hebt, voor je het weet is je deadline er. Je start best zo vroeg mogelijk aan een opdracht want een paper is al gauw meer werk dan je had ingeschat. Ben je te vroeg klaar? Geen probleem, toch? Je hebt dan gewoon meer (vrije) tijd om je te focussen op je vakken en andere taken. Want vergis je niet: je kan je wel amuseren en je werk laten liggen, maar uiteindelijk zal je die uren toch moeten presteren. Het draait dus gewoon om evenwicht. De juiste balans tussen plezier en studeren vinden is niet gemakkelijk, maar met een goede planning zeker haalbaar.

Ik vind die richting niet tof eigenlijk, maar ik zie wel…

Heb je het gevoel dat je niet in de richting past? Spreek er over met je proffen, de aangeduide begeleider van de richting, je ouders en je vrienden. Want zit je verkeerd, kan je nog altijd wisselen. En die wissel doe je beter zo snel mogelijk! Als je een richting namelijk helemaal niet leuk vindt, gaat je motivatie daar automatisch onder lijden. Maar het is net die motivatie die je nodig hebt om je examens tot een goed einde te kunnen brengen. Als je buizen hebt, verlies je studiepunten. Dit wil je vermijden, want die studiepunten zijn belangrijk voor je studieloopbaan. Dit betekent natuurlijk niet dat je bij de eerste twijfel direct aan de alarmbel moet trekken. Maar blijf je met dat knagende gevoel zitten, dan sta je best eens opnieuw stil bij je aanvankelijke studiekeuze. Het is tenslotte geen schande om bij de start van het tweede semester nog te wisselen.

Vragen of op zoek naar meer tips om beter te studeren? Kom gerust eens langs, want wij geven ze je met plezier!