The results are in!

De resultaten van de examens zijn bijna allemaal binnen – en bij sommigen vielen die misschien wel wat tegen. Maar je door die tegenvaller laten ontmoedigen is geen goed idee. Wat je wel best doet, dat vertellen wij je in deze blogpost.

  1. Analyseer je examenperiode

Waar is het fout gegaan? Blik terug op de blok en de examenperiode zelf, en wees eerlijk tegen jezelf. Overloop je planning en evalueer de haalbaarheid ervan: overmoed is geen uitzondering, maar uitstelgedrag evenmin. Het is niet altijd simpel
om je cursussen in te schatten en een correcte timing op elk vak te plakken. Eens polsen bij je medestudenten kan je al een heel eind vooruithelpen, net als de examens inkijken met oog op feedback.

  1. Zet in op het 2e semester

Het is niet omdat je vorige examenperiode niet vlot is verlopen, dat je dit een impact moet laten hebben op je tweede semester. Nadat je jouw examenperiode hebt geanalyseerd, kan je een nieuw actieplan maken voor de start van het tweede semester. Indien nodig kan je hier hulp voor inschakelen om samen een plan op te stellen dat haalbaar is, maar waar je toch nog voldoende ruimte hebt voor vrije tijd. Want hoe je het ook draait of keert: ook vrije tijd is enorm belangrijk!

  1. Of verander van richting

Soms zijn grove maatregelen nodig. Kom je na je analyse tot de conclusie dat de richting misschien toch niet geschikt voor je was, dan is dat heus geen drama. Veranderen van richting is zeker en vast mogelijk, en beter nu veranderen dan binnen enkele maanden. Maar handel niet impulsief; denk goed na over je beslissing en denk vooral goed na over welke richting je nu wil volgen. Tweemaal een verkeerde richting kiezen maakt het voor jou alleen maar moeilijker: wees dus verstandig als je je tweede keuze maakt.

Zit je nog met vragen, dan kan je altijd bij ons terecht. Wij helpen je via studiebegeleiding graag verder met het zoeken naar antwoorden en een persoonlijke oplossing om een initieel minder resultaat alsnog recht te zetten.