STUDIEADVIES OP MAAT
van studiekeuze tot eerste job

Blog

Our latest posts and rants

Studeren en de valkuilen van het eerste semester

Hoera, je gaat studeren! Het wordt fantastisch! Wel, het wordt in ieder geval fantastisch als je je niet mispakt aan dat eerste semester…

Examens, serieus, da’s nog kweetniehoe ver!

Rol gerust met je ogen als we je zeggen om nu al aan de examens te denken. Maar luister toch maar eens, want het kan je een langere vakantie opleveren. Die vreselijke periode lijkt nu nog zo veraf te staan: de lessen zijn toch nog maar net begonnen?

Wel, als je het uitrekent zijn die examens helemaal niet zo veraf. Binnen een goede drie maanden is het namelijk zo ver: de blok begint! En als je dan nog moet beginnen met studeren, zal je het jezelf alleen maar beklagen. Zeker als je rekening houdt met de feestdagen die je blok toch weer onderbreken, reken gerust op zo’n vier (halve) dagen die je kwijtspeelt aan familie bezoek, eten, drinken en vieren. Gelukkig is dat geen enkel probleem om die dagen te verliezen, tenminste als je tijdens het jaar je vakken hebt bijgehouden.

The results are in!

De resultaten van de examens zijn bijna allemaal binnen – en bij sommigen vielen die misschien wel wat tegen. Maar je door die tegenvaller laten ontmoedigen is geen goed idee. Wat je wel best doet, dat vertellen wij je in deze blogpost.

  1. Analyseer je examenperiode

Waar is het fout gegaan? Blik terug op de blok en de examenperiode zelf, en wees eerlijk tegen jezelf. Overloop je planning en evalueer de haalbaarheid ervan: overmoed is geen uitzondering, maar uitstelgedrag evenmin. Het is niet altijd simpel
om je cursussen in te schatten en een correcte timing op elk vak te plakken. Eens polsen bij je medestudenten kan je al een heel eind vooruithelpen, net als de examens inkijken met oog op feedback.